ENERGIELABEL VOOR LED VERLICHTING
                                                                                                               

Vanaf 1 september 2021 is er een nieuw energielabel voor lampen en dus ook op LED verlichting. Voor meer duidelijkheid en niet meer te hoeven werken met plusjes, is de indeling van het energielabel gewijzigd en gaat het energielabel van A tot en met G. Je hebt dus geen labels A+ of A++ meer. Dit is even wennen en het lijkt nu of je misschien niet voor een zuinige lamp gaat als je voor een lamp met label D kiest. Maar niets is minder waar. Want waar je voorheen een lamp A++ kocht, koop je nu een lamp met label D. En om verwarring te voorkomen, is het sinds 1 maart 2023 ook niet meer mogelijk om verpakkingen met de oude labelindeling tegen te komen en is het verplicht om de nieuwe labelindeling op verpakkingen te hebben staan. 

Wat is een energielabel?

Het energielabel is een label dat volgens verschillende Europese richtlijnen moet worden meegeleverd bij de verkoop van onder andere elektrische apparaten, maar ook lampen. Het energielabel is een maatstaf voor de consument om te laten zien hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend het product of dus de lamp is. Waar voorheen het energielabel van A++ tot E ging, is dit nu gewijzigd en ingedeeld van A tot G. Met dit nieuwe label is er weer ruimte voor groei en nog meer ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid in de toekomst.
 

Energielabel voor lampen

Ook bij verlichting is het verplicht het energielabel mee te geven. Dit geldt voor alle lampen met een lichtstroom tussen de 60 en 82.000 lumen en OLED dus ook voor LED spots, LED wandlampen en LED strips. Lampen met energielabel A zijn het zuinigst en lampen met energielabel G zijn het minst zuinig. Naast de labelklasse die in letters aangeduid wordt, kun je bij verlichting ook letten op het vermogen in watt, de lichtopbrengst in lumen en het energieverbruik in branduren. Zo kun je diverse lampen met elkaar vergelijken. 
Nieuw energielabel
Naast dat de indeling van het energielabel gewijzigd is en gaat van A tot G, is er meer aanvullende informatie op het energielabel van LED lampen vinden.

•    De naam, het handelsmerk en het model/type
•    Het energielabel van A tot G
•    Het energieverbruik per 1.000 gebruiksuren
•    De energie-efficiëntieklasse van het product
•    Een QR-code die leidt naar de site van EPREL (Europees productregister voor energie-etikettering)


Energielabel oud versus energielabel nieuw

Om nog meer duidelijkheid te geven, hieronder een overzichtje van de oude classificatie en de nieuwe classificatie van het energielabel met tevens een indicatie van het rendement.


 
Wanneer je de oude en de nieuwe classificatie met elkaar vergelijkt, zie je dat het onderlinge onderscheid tussen de energielabels klein is en het verschil tussen bijvoorbeeld D en E of F en G eigenlijk miniem. Maar ook het verschil tussen D en G is zo goed als te verwaarlozen. Alle energielabels zijn heel zuinig en het maakt eigenlijk niet uit welk energielabel je kiest voor jouw LED verlichting. 

Duurzame LED verlichting

LED lampen zijn momenteel de meest duurzame vorm van verlichting. LED lampen verbruiken tot wel 90% minder energie in vergelijking met conventionele verlichting, zoals gloeilampen, halogeenlampen of spaarlampen, terwijl de lichtopbrengst gelijk is. Ook gaan LED lampen veel langer mee en hoeven ze dus minder vaak vervangen te worden. Lees meer over de levensduur van LED verlichting. Omdat de meeste lampen tegenwoordig gebruik maken van LED techniek, heeft de EU het energielabel van verlichting gewijzigd. Zo worden fabrikanten nog meer gestimuleerd om nieuwe technieken te ontwikkelen die nog zuiniger zijn en er niet op korte termijn alweer overgaan moet worden op extra plusjes achter de A. U kunt nu gewoon voor energiezuinig en duurzaam gaan met LED verlichting die energielabel F heeft.
                                                                                                                                                                                                                                                
Terug naar overzicht (klik hier)

© 2014 - 2024 Livolo Nederland B.V. | sitemap | rss