Welke type inbouwdoos heb ik benodigd?
                                                                                                                                                                                              

Inbouwdoos
Een inbouwdoos is een doos waar elektriciteits draden in uitkomen. Deze draden zijn vanuit de meterkast door de muur naar de inbouwdoos getrokken. In de inbouwdoos worden de elektriciteitsdraden op de achterkant van de Livolo schakelaars en stopcontacten gemonteerd.

Welke inbouwdoos moet ik voor Livolo schakelmateriaal gebruiken?
Voor Livolo schakelmateriaal is elk type inbouwdoos (DIN 49073) welke in Nederland verkrijgbaar is geschikt.
Echter raden wij wel aan, wanneer u meerdere inbouwdozen naast elkaar heeft, de losse inbouwdozen toe te passen welke u aan elkaar vast kunt klikken. Dit om te zorgen dat u altijd de inbouwdozen recht heeft gemonteerd. 

Welke inbouwdoos moet ik waar gebruiken?
Er bestaan verschillende soorten inbouwdozen. Het soort inbouwdoos dat gebruikt moet worden, is afhankelijk van de wand waarin de inbouwdoos wordt gemonteerd. Er bestaan namelijk traditionele inbouwdozen, hollewand inbouwdozen en schoonmetselwerk inbouwdozen. 

 

Traditionele inbouwdozen
Traditionele inbouwdozen worden voornamelijk gebruikt om te monteren in materialen als kalkzandsteen, massief gips en gasbeton. Hoe groot een traditionele inbouwdoos moet zijn, is afhankelijk van het aantal stopcontacten en schakelaars dat gemonteerd wordt.


Hollewand inbouwdozen
Hollewand inbouwdozen worden gebruikt om te monteren in open en gesloten holle wanden. Middels haken worden deze dozen in de muur verankerd.


Schoonmetselwerk inbouwdozen
Schoonmetselwerk inbouwdozen zijn verticale of vierkante inbouwdozen die geplaatst worden in een stenen muur. De inbouwdozen zijn vierkant of verticaal omdat de dozen daardoor precies in een stenen muur passen en het lastig is om stenen in een ronde vorm te slijpen.


Dozen voor in het plafond
Naast dozen voor in de muur bestaan er ook inbouwdozen voor het plafond. Deze inbouwdozen worden ook wel centraald.
Deze dozen ziin niet geschikt om schakelmateriaal in te monteren en worden alleen gebruikt voor verlichtingspunten of rookmelders.

                                                                                                                                                                                              
Terug naar overzicht (klik hier

© 2014 - 2024 Livolo Nederland B.V. | sitemap | rss